10 handige cruisetips

Een cruisevakantie is in Nederland nog geen doorsnee-vakantie. Er hangt nog een vleugje mystiek om heen of je wordt door vooroordelen op het verkeerde been gebracht. Laat je niet afleiden en kies een cruisevakantie. 

Hut
Bij het maken van een reservering kun je kiezen uit veel verschillende hutten. Alle hutten liggen altijd boven de waterlijn en dus nooit ‘onderin’ het schip. Naarmate accommodaties hoger en midscheeps gelegen zijn, loopt de prijs op. De suites en hutten met balkon bevinden zich op de hoger gelegen dekken. Ga je naar zonnige bestemmingen, is het heerlijk om op je eigen balkon te zitten.

Excursies
Elke cruiserederij biedt excursies aan waarop je minimaal 1 dag vooraf kunt inschrijven wanneer je aan boord bent. Maar je kunt ook op eigen gelegenheid een plaats bezoeken. De grotere steden kun je met openbaar vervoer of hop-on hop-off bus makkelijk verkennen. Maar in meer afgelegen omgevingen van een haven, is het nuttig om een excursie te reserveren, die aansluit op aankomst en vertrek van het cruiseschip.

Restaurants
Op elke cruise zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen met keuze uit a la carte menu’s of buffetrestaurants. Daarnaast hebben diverse rederijen ‘specialiteitenrestaurants’ aan boord. Dit zijn vaak kleinere restaurants met een uitgebreid menu en soms specifiek uit een bepaalde keuken zoas Italiaans of Japans (sushi). Afhankelijk van de rederij betaal je een kleine toeslag, maar geniet je van een culinaire avond in een intieme sfeer.

Creditcard
Een creditcard is geen verplichting, maar wel heel handig. Je registeert je creditcard aan het begin van de cruise en daarmee wordt een zogenaamde ‘boordrekening’ geopend. Aan het einde van de cruise, krijg je een overzicht van alle gemaakte kosten. Zijn deze juist, dan hoeft u niets meer te doen en kunt ontschepen. De kosten worden automatisch via uw creditcard verrekend.

Bagage  
Aan het einde van de cruise, zet je je koffer voor je hut voor middernacht. Kruiers zorgen vervolgens dat je koffer in de terminal klaar staat. Neem een kleine weekendtas mee waarin je je kleding, toiletspullen en evt. medicijnen kunt opbergen voor de laatste dag, zodat je deze zelf meeneemt van boord.

Cruiserederijen

CLIA Nederland is de branchevereniging voor de cruise industrie en promoot cruises als een bereikbare en geweldige vakantie ervaring.
Lees meer over de cruiserederijen die lid zijn van CLIA Nederland.

CRUISEREDERIJEN  
Aida Cruises Fred. Olsen Cruise Lines
Azamara Club Cruises MSC Cruises
Carnival Cruise Line Norwegian Cruise Line
Celebrity Cruises Oceania Cruises
Crystal Cruises P&O Cruises
Costa Cruises Princess Cruises
Cunard Line Regent Seven Seas Cruises
Disney Cruise Line Royal Caribbean International
Hapag Lloyd Cruises Seabourn
Holland America Line SeaDream Yacht Club
  Silversea

Cruisespecialisten in Nederland

In Nederland zijn onderstaande cruisespecialisten lid van CLIA Nederland. Laat u adviseren en boek vertrouwd bij deze reisorganisaties, die herkenbaar zijn aan het CLIA logo. 

Captaincruise.nl                          Dreamlines.nl
CenOTravel.nl Kras.nl
Cruise.nl Reader Offers
Cruisereizen.nl TUI.nl
Cruisetravel.nl VCKCruises.nl
Cruisewinkel.nl Zeetours.nl
Dock C Cruisepartners                                               

CLIA Netherlands